YVONNE ALTING

Yvonne Alting 1959 Heerhugowaard

Alting wisselt het maken van assemblages af met het maken van prints. In beide is zij is op zoek naar schoonheid en ruimte. Inspiratie vindt zij in de natuur en ons erfgoed. 

Thema’s uit de natuur vormen het uitgangspunt van haar assemblages, met name zee, landschap, vogels, bomen. In haar werk combineert zij uiteenlopende materialen bijvoorbeeld papier, transparante textiel, metaal en hout, maar ook aluminium en glasvezel. Kenmerkend voor haar werk is dat het in lagen opgebouwd wordt. Zelden is het helemaal plat. Soms komen de lagen los van de achtergrond, waardoor het half ruimtelijk wordt. In dit werk staat één onderwerp centraal. Het werk omvat eenvoudige impressies tot en met karikaturen.

Haar prints zijn ofwel een weergave van een op zichzelf staand onderwerp of er gaat een verhaal in schuil.  De onderwerpen vindt zij in ons erfgoed zoals de tulp en Delftsblauw. In de tulpenserie heeft zij zich door de verscheidenheid van de tulp laten inspireren, hetgeen een veelheid aan kleur en vorm oplevert. De tulpen zijn opgebouwd uit een mix van zich herhalende elementen, die min of meer versmelten tot een geheel.

Het idee achter de serie prints “Vogels in ’t Delftsblauw” is het loslaten van het verleden om ruimte te maken voor het heden. Om dit te laten zien heeft Yvonne Alting dit culturele erfgoed in een andere context geplaatst. Zij is hierbij uitgegaan van bestaande traditionele Delftsblauwe schilderingen, die gaandeweg een eigen invulling krijgen en waarbij de vogels loskomen van de keramiek.

In beide technieken zoekt Yvonne Alting haar eigen weg uitgaande “van wat er al is” om hier een eigen interpretatie aan te geven. 

© 2024 All Rights Reserved.